En riktigt farlig sport.

"Inom drygt en vecka har två flickor omkommit vid olyckor i ridhus. Dessutom blev en äldre man ihjälsparkad under travträning i lördags.

Ridsportförbundets säkerhetsutskott ska ha ett möte på lördag för att gå igenom de två ridolyckorna.


-Vi måste ha en nollvision när det gäller dödsfall. Men med levande djur är det alltid risker. Det gäller att förstå hur hästar fungerar. Många av dem är som folk - oförutsägbara, säger Göran Dalin, ordförande i säkerhetsutskottet, till TT.

Varje år sker cirka 13 000 hästolyckor som kräver sjukvård, visar statistik från Myndigheten från samhällsskydd och beredskap (MSB). Enligt Barnolycksfallsfonden är nästan 6 000 av de drabbade under 18 år.


Hästolyckor är ofta allvarliga. MSB beräknar att de totalt orsakar 8 000 vårddygn på sjukhus per år. I den siffran ingår enbart händelser under ritt eller körning, inte förberedelser och liknande. Det kan jämföras med 4 200 vårddygn orsakade av fotboll, men 18 000 av cykling och 48 000 av att gå eller promenera.


- I en av de senaste ridolyckorna föll en sjuårig flicka av en ponny under lektion och blev så illa trampad att hon avled. (!?!??!) Ponnyn hade en ledare, och så vitt man förstår var allt så säkert det kunde vara. Ändå inträffade det, säger Göran Dalin, som betecknar händelsen som extremt ovanlig.


- Den andra ridolyckan vet vi mindre om. Men den hände vid enskild ridning inomhus. Det är också ovanligt, säger Dalin. Enligt ridsportförbundet är de farligaste aktiviteterna dels tävling och hoppträning, dels ridning i terräng utan ledare. Utbildning och rätt utrustning är självklara metoder att undvika olyckor. Men det handlar också om att att tänka rätt.


-Viktigast av allt är att matcha ryttare och häst, så att man inte sätter en oerfaren ryttare på en ung, outbildad häst, framhåller Göran Dalin."

 



Tur att vi matchar då coffy <3

Så ni som kallar ridsport för messport kan ju bara lägga ner skiten :)

Publicerad 22 november 2010 - http://www.nsd.se/

Kommentarer
Postat av: sigrid

Mesar... nä det kan man inte kalla oss! Det är ett sätt att leva på och de som gör det älskar det. Men de som inte håller på med hästar kan inte fatta vad det är som är så kul med att mocka, ryckta, pussa sin häst... Men det är det (ok kanske inte mocka:P) De kan inte fatta att det är faligare än "den coola, icce mesiga sporten fotboll". Att vi utsätter våra liv för de vi älskar<3 men även om jag skulle skade mig innom sporten så att jag inte skulle kunna gå mer i hela mitt liv så skulle jag ändå kräva att få åka till stallet körd i rullstol. Jag skulle aldrig ge upp<3 för hästar är det bästa som finns:D

2010-11-24 @ 11:26:30
Postat av: Kim

var har du köpt det där tränset? :D

2010-11-24 @ 13:01:35
URL: http://kimogefja.blogg.se/
Postat av: elvira - ridahest :D

så jäkla synd om de som avlidit, r.i.p. :( speciellt den lilla 7åringen :(



2010-11-24 @ 14:41:27
URL: http://ridahest.blogg.se/
Postat av: Reby

Tycker dock inte att det är rätt att ta tre dödsfall till sin favoritsports fördel..

2010-11-27 @ 01:54:11
URL: http://reby.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0