åh, jag blir galet galen

När det är vinter kan man inte rida för att man själv fryser ihjäl eller för att det är snorhalt ute. Nu när vintern lidit sig mot sitt slut och våren är här så kan man inte rida för hästarna (eller iaf coffy) rullar sig så hon får kokor på kokor. Jag hade tänkt att rida ut idag, bara hon och jag. Slutade med att jag tog en heldusch på henne (och jag blev minst lika blöt haha!) och gick en promenad för hand istället. Usch dumma lera. Men hon skötte sig exemplariskt i spolspiltan! Nu när jag spolar av henne benen så står hon helt stilla utan att va fastspänd. Altså hon står lös! Vem skulle tro det för ett år sedan? Shit. Sedan när jag började spola uppåt mot halsen så var hon inte berädd på det och tog ett kliv fram men direkt när jag backat bak henne så stog hon helt stilla. Så himla duktig :') Så himla skönt att få bort all damm som hon hade i ansiktet, visserligen kommer det nytt imon men det som legat under pälsen är borta iaf!

Efter att jag tog ut henne från spolspiltan så täckade jag och allt med henne lös i stallgången utan att hon gick någonstans. Åååh är så himla nöjd med vilken respekt hon fått för mig! Hur hon verkligen är uppmärksam och gör som jag säger med mina små signaler.


får man vara sötare?

Artikel Djuretik (min och janinas)

denna artikel har jag och en kompis skrivit. Det är altså ett arbete vi gjort och det tog oss knappt 2-3 h. Är hel nöjd faktiskt och vi har hitilst fått mycket beröm av lärare som läst! Nu hoppas vi bara på ett bra betyg höhö, vad tycker ni om den?


Ryttare som blundar för verklighetenFoto: Tommy Lundh

Det har varit en del diskussioner om westernridning och den klassiska ridningen, är western verkligen så mycket skonsammare för hästen som många påstår? ”Hästmänniskor har en förmåga att döma ut andra ridsätt och vinkla sitt ridsätt till det bättre”, säger anonym


Westernridningen härstammar från år 400 f.Kr. då Xenophon skrev om grunderna i att rida en väl skolad häst. En häst som flyttar sig undan för tryck, går i samlad form samt lyssnar på minsta signal från ryttaren. Kort och gott en häst som arbetar i harmoni med sin ryttare. I slutet på 1400-talet introducerade de spanska konkvistadorerna ridstilen i det som kom att bli dagens westernridning i USA.

Den ursprungliga ridstilen har ändrats ytterst lite och är i princip samma ridsätt nu, som då. En ridstil som tilltalar många vardagsryttare men samtidigt ger en utmaning för de mest intresserade samtidigt som den är en av de mest praktiska ridstilar som finns. Ridmoment, traditioner, utrustning och kläder, allt härstammar från den beridna boskapsherden, cowboyen.

Ridformen blev till tävling

Ridformen utvecklades så småningom till något som man kom att tävla i. I början var det mest cowboys som mätte sina kunskaper, färdigheter och hästar med varandra. I USA har sporten blivit mycket stor och årligen arrangeras en World-show där världens bästa ekipage tävlar i just westernridning. Även i Europa har westernridningen blivit så stor att ridformen blivit en konkurrent till den klassiska ridsporten. I Tyskland har EM i westernridning arrangerats sedan 1982.

Alla hästraser är accepterade inom westernridningen och en vuxen ryttare kan även tävla ponny. De hästraser som lämpar sig bäst inom sporten är raserna American Quarter Horse och American Paint Horse, vilka är framavlade för ändamålet. Även araber anses av många passa alldeles utmärkt för westernridning.


Western jämfört med engelsk ridning

Western Horsemanship är den tävlingsgren som är mest lik den klassiska ridningens dressyrtävling. Skillnaden är att inom westernridning strävar man efter att låta hästen göra egna val eller jobba självständigt alternativt lyssna på väldigt små hjälper. I western används främst ryttarens vikt. I motsats till klassisk ridning används bettet aldrig eller väldigt sällan till att styra hästen.

De som utövar westernridning påstår att deras ridsätt är mycket bättre för hästen. Visserligen är det skonsammare för hästen då bettet inte används på samma sätt. Hästarna får alltså inga skador i munnen, det får däremot ”vanliga ridhästar” då bettet ofta används på fel sätt. Ibland går det så långt att tänderna förstörs. Men å andra sidan sliter deras slide-stops och spinnings på hästarnas hasor väldigt mycket eftersom att dem vinklar in hasorna och leder hästen in i en onaturlig position. I den klassiska ridningen är det främst frambenen som tar skada då de ofta rids på fel sätt och en större del av vikten läggs på frambenen.

Medan westernhästar går i en avslappnad form går ridhästarna i en hög form, westernhästarna klarar sig ofta från problem med ryggen som ridhästarna ofta råkar ut för. Westernsadeln ligger också jämt fördelat över ryggen vilket är bra, det gör dessvärre inte ridhästarnas sadlar och det gör att ridhästen får spänningar och andra problem i ryggen. Lika mycket som man inte får göra allt för mycket slide-stops så får man inte heller hoppa alltför ofta. Hästen mår bäst av variation, oavsett gren.


medryttaren fick ta coffy

Idag red Therese, vilket var väldigt skönt. Att "slippa" mocka, göra höpåsar och rida är något som uppskattas när man har mycket i skolan och dessutom stalltjänst. Hon red i ridhuset och vad jag fått höra så gick det helt okej. Coffy skötte sig men var lite pigg, så det blev väll mest halvhalter och lite sånt. Ja, hon var inte dum på något sett iallafall!


här har ni en bild på therese och min lilla plutt :)

avspänd och fining

Åh, mysigt. När vi tog in hästarna idag var coffy en enda stor lerpöl haha. Usch, så himla tråkigt.. dock gillar hon det! Hon hade tydligen legat(!) ner och solat igår när solen stekte. Haha söten! Men i alla fall så stod jag stund och fick bort det mesta och så red jag nere i ridhuset. Började med att skritta fram på långa tyglar ovanligt länge och sedan när jag tog tyglarna så sprang hon iväg i trav så fort jag råkade nudda med skänkeln så ja det blev mycket halvhalter, samtidigt som jag var tvungen att hålla energin & framåt bjudningen. När hon började lyssna på mina förhållningar så travade jag henne och var faktiskt fin, sprang inte ifrån så mycket och försökte göra sitt bästa! Tryckte in bakdelen och fick till en riktig fin skänkelvikning. Som igår så försökte jag få henne i en avslappnad lägre form. Och det gick super! Galoppen var hon också väldigt fin. Efter så fick jag tips av Johanna att stretcha henne vilket gav riktigt goda resultat sedan när jag red henne i skritten. Kan visa bilder på det sen, det är så simpelt och man gör det från hästryggen.

Ja så det blev ett ganska kort pass eftersom jag slutade när hon var som finast. Eftersom solen var ganska låg så var det rätt fungerande väder så jag avslutade med att galoppera rakan bakom hagarna i en lugn och fin galopp. Tycker det är skönt att sluta passet lite friare. Efter det travade jag på långa tyglar och skrittade en bit med Ruby & sandra, dom hade kämpat med hazena som vägrade gå förbi en "jätteläskig" tunna eller var det var, men när coffy gick så lunkade deras ponnier på som ingenting XD Haha hazena är så himla söt, allt coffy gör, gör hon!

Om man ska dra en snabb slutsats så gick det kanon idag och jag är superglad!


gammal bild från när jag galoppera på en åker vid norrga, riktigt fint vare!

gårdagens lilla rodeo

Hej hej alla, har haft sjukt mycket att göra så har inte hunnit att blogga alls varken idag eller igår. Men nu gör jag det! Gårdagen hade jag satt lugn uteritt på schemat. Jag red ut med Columbine, och olle cyklade medan anders sprang brevid. Coffy brydde sig varken om Olle som cyklade som en galning eller anders. Men sen var hon verkligen överpigg och var totalt.. stoig haha! Verkligen spänd, så det blev inte direkt en så lugn ritt. Så efter den lilla ritten så gick jag in på utevolten (som förövrigt var väldigt fin!) och försökte få henne att varva ner. Tillslut gick hon ner i en lägre form och var väldigt lugn. Kändes som ett bra avslut! Knazpåni hon är!


hon har så himla mycket energi hon vill ta ut altså.. och jag med! Vill hoppa..

photoshoot, hjälp!

Nu när vädret börjar bli fint så hade jag snart när det blivit en aning finare och kanske lite grönt kommit ha en photoshoot på mig och Coffy. Den ska vara speciell & fin. Men jag kan inte komma på något tema.. altså vad vi ska ha på oss och hur miljön ska vara. Photoshoot's jag haft innan har ju vart ganska fria men nu vill jag ha något där man verkligen förmedlar typ kärlek haha :) Vore grymt snällt om ni kunde hjälpa mig att hitta på något åt oss!

Några tidigare photoshoots


tema: färgglatt och lite ödemark liknande. foto: Elvira Johansson

tema: vår foto: Carolina Andersson

tema: höst foto: Elvira Johansson

tema: vinter foto: Erika Svedlund

tema: dreampic foto: Oliva Larsson

tema: sommar foto: tommy lundh

Godmorgon hästfolk

Hejsanhejsan, idag är jag hästlös och stalltjänsten tar hand om henne :) Nästa vecka är det jag och janina som har stalltjänst så då kommer coffy få gå varje dag. Tänkte lägga upp ett schema innan jag drar vidare då. Förresten så ringde dom från alex boots och sa att dom skickat iväg min beställning. Dom var verkligen trevliga och hjälpte mig med storlekar och så. Så om 8a veckor (senast!) har jag mina efterlängtade stövlar hihi! Jag kommer säkert hinna glömma bort dom xD

Måndag:
Lugn kvällsuteritt.
Tisdag: Lugnt dressyrpass i ridhuset under lunchtid.
Onsdag: Lite hårdare dressyrpass i ridhuset efter middag.
Torsdag: Uteritt någon gång innan middan.
Fredag: Dressyra i ridhuset på dagen och kanske skritta ut på kvällen.
Lördag: Jobba lite med bommar i ridhuset.
Söndag: Tömköra/Longera/leka i ridhuset

Så, känns som om jag kommer hålla det ganska bra.haha vad hände?

Under första halvtimmen var hon kattastrofal. Gud, jag höll på att ge upp hela tiden. Men försökte tänka om.. skrittade och lugnade ner mig. Så var hon lite bättre sedan. Så det jag fokuserade på var att få framåtbjudning i skritten och när jag fått det så travade jag på och fyfan va fin hon blev! Spände av och travade på lugnt! Gud, kändes som februari månad typ. Fast liiiite mer jobb med innåt trillningen altså, så flyttade bakdelen mycket och tryckte in bogarna. Åh, snacka om att jag blev glad! Det finns hopp fortfarande hihi.


jag blir galen på mig själv.

Varför sätter jag så höga mål? varför förväntar jag mig så mycket?

Jo, för jag minns allt bra från februarimånad. Ridningen var så himla bra, vi var verkligen på topp och Coffy var finare än någonsin. Idag red jag igång henne efter 2 veckors vila. Hur kunde jag tro att det skulle gå som februari? Stel som en ko och envis som en gris. Ah, jag vet inte riktigt. Hon var bara allmänt tråkig att rida.. faktiskt. Men aja, lite lossade jag henne. Ynka pytte lite. Efter ett tag blev jag så frustrerad och skrittade ut en bit, och sedan galopperade jag bakom hagarna mot solen. Då fick jag styrkan igen! Det var härligt, och allt släppte faktiskt. Hon stack inte och var hur lugn och fin som helst. Sedan skrittade vi resten av vägen på långa tyglar och släppta stigbyglar.. imorgon är det en ny dag och jag hoppas det går bättre.


titta va min ponny kan!

vårbevis för hästfolket!

haha, coffy har börjat få sin ljusbruna päls. På sommaren är hon mycket ljusare och har mörkare mule. Sedan får hon oftast trivselringar! Och idag märkte jag att hon börjar få sina ljusare fläckar! Ryktar länge 2 gånger om dagarna så det börjar ju ta sig!


haha som ni ser, det ser ju inte direkt stilrent och snyggt ut.. men det kommer bli fint!

den här bilden togs i maj förra året:och vinter tider ser hon ut såhär:

Galen uteritt!

Öh, gissa hur min uteritt gick idag? Ja, galet! Haha shit, skrittade fram vääldigt länge och det funkade, men så fort jag kortade tyglarna och la till lite skänkel bokstavligt flög hon fram i världens trav. haha, längde på stegen som fan och var allmänt söt! Red lite på rakan fram och tillbaka. Hon bockade faktiskt för första gången med mig idag (altså större bocksprång) och jag tror faktiskt det var av ren glädje! Och shit vad hon galopperade? Det var nog det snabbaste jag galopperat med henne någonsin - & då har jag endå galopperat fort och släppt av henne på åkrar! Så.. ja, piggelin. Men jag förstår henne, hon har ju fan tagit det lugnt i 2 veckor. Imorgon blir det att böja loss henne (jag vet vem som kommer tappa tålamodet!) Efter så borstade jag henne länge och lindade hennes ben.

Olle och Anders följde med på promenaden och fotade,
dom var rätt så förvånade hur fort det gick! XD
haha härligt var det i alla fall!

visa upp oss, inte vår grej XD

Wie, carro mockade och fixade höpåsar åt coffy idag IGEN! Snäll tjej eller vad? haha så efter lunch drog vi ner till ridhuset för jag skulle visa henne hur jag tränar coffy från marken, gick väll sådär. Lyssnade delvis och var rätt pigg! Men jag är ganska nöjd endå! Hon var ju grymt söt i alla fall :D Så efter tog vi in henne och borstade henne efersom hon var megalerig! Vet inte om jag borde vara glad för att hon är lerig (tecken på vår?!) eller om jag borde bli skit lack (skitgris!).


häst testet, har du, har du inte?

Har du/har du haft en...
Egen häst? Ja
Foderhäst? Ja
Medryttarhäst? Ja


Din häst/favorithäst:
Namn: Dark Coffee
Färg: Mörkbrun
Ålder: 14
Bästa minne med? oj, det är svårt.. alla när jag kännt den där lyckan och glädjen?
Sämsta minne med? När allting failade våren 2010
Högsta du hoppat? 125
Har du tävlat, och isåfall i vilken gren? Hoppning och programridning
Hur ser din grimma till hästen ut? haha, har flera stycken.. men bland annat rosarutigt
Hur ser sadeln ut? svart & brun stübben ciegfried hoppsadel
Tränset? har rätt många olika faktiskt!

Favorit..
Ras: tyskridponny & holländska hästar
Färg på häst? skimmel (gråspräcklig med)
Gångart? Galopp
Ridskola? danora
Häst/ponny? dark coffee

This or that
Stegra/Bocka
Barbackagalopp över ett sommarfält/snöfält
Stor häst/ponny (båda)
Hjälm med ventilation/Utan
Ridskor/Ridstövlar
Hjälm/Väst
Sporrar/Spö
Rida själv/Rida i grupp
Hoppning/Dressyr (beror på)

 

Hur många ... har du?
Ridbyxor: Typ 6-7 som jag använder
Hjälmar: 3 men använder bara 1
Ridskor: några stycken
Ridstövlar: ett par, men har beställt ett till par

Ridspön: 3 kanske?
Sporrar: 1 par
Ridstrumpor: öh, minst 10 par
Kavajer: En, men ska köpa en till när jag får storhäst och börjar tävla mer!

 

Hur många ... har du/din häst?
Schabrak: minst 10?
Sadlar: 3
Träns: minst 6
Benskydd: 4 typ
Grimmor: 4 kanske fler
Skor: vet ej


Kan du..
Knoppa? Ja men inte fint.
Göra inbakad svansfläta? Ja
Sadla? Ja haha
Tränsa? Ja
Sätta på ett täcke? Ja
Kratsa hovarna? Ja?
Rykta? haha men ja
Få en häst att gå i form? Ja
Hoppa en bana? Ja
Duscha en häst? Ja

 

Har du..
Skrittat? Ja
Travat? Ja
Galopperat? Ja
Hoppat? Ja
Fått en häst i form? Ja
Haft gymkhana? Ja
Lekar till häst? Ja
Galopperat barbacka över ett sommarfält? japp
Hoppat barbacka? Ja
Stått på en häst? Ja
Ramlat av? Ja
Suttit i damsadel? Ja
Travat i damsadel? Ja
Galopperat i damsadel? något steg, sen ramlade jag av haha

Suttit bak och fram på en häst? Ja
Suttit på en stegrande häst? Ja
Suttit på en bockande häst? Ja
Suttit på en skenande häst? Ja
Ridit ut i grupp? Ja
Ridit ut själv? Ja
Stött på ett vilt djur när du varit ute och ridit? Ja
Varit med på en show/uppvisning ridandes till häst? uppvisning

 

Har du ridit en..

Arab? Japp
Shettis? Ja
Ardenner? inte vad jag minns
Connemara? ja
Korsning? Ja
Svensk ridponny? Ja
Gotlandsruss? Ja
Falabella? nej
A-ponny? Ja
B-ponny? Ja
C-ponny? Ja
D-ponny? Ja
Storhäst? Ja


Har du?
Pälsglans? Ja
Hovolja/hovfett? tror det
Flätgelé? nej, borde nästan skaffa
Torrschampo? tror det
Hästschampo? Ja
Ryktsten? Ja
Rotborste?: Ja
Ryktborste?: Ja
Ryktskrapa? Ja
Hovkrats? Ja
Mankam? Ja
Svansborste? Ja
Plastborste? ja
Massageborste? jatidsintälltinlägg

Lite vårfix

Innan middagen gick jag ner till coffy igen och ryktade henne jätte länge, men innan det stod jag länge med ryktstenen och drog bort en massa päls! Så nu har det mesta ramlat av :) Sen fick det bli rengöring av svans, flätade hela svansen och pysslade lite. Sedan tränade jag med glanssprayen vid manen och efter ett tag kunde jag tom spruta bakom öronen, och då stoppade jag där! Sjukt duktig :') Fick också bli årets första renspolning av ben haha! Eftersom det blivit lite lerstänk på benen så var det läge att spola av med varmt vatten hihi, tror hon tyckte det var lite mysigt. Sen fick hon stå naken en till stund så hon fick lufta lite.

Ja det var väll det, imorgon ska jag äntligen sitta upp i sadeln, med då rider jag nog bara ut och känner på henne i alla gångarter sedan på torsdag försöker böja loss henne lite lugnt i ridhuset.


rätt gammal bild, men den är superfin endå. <3

strålande sol och strålande ponny

kan det bli bättre? verkligen inte! Har världens bästa vänner altså, när jag kom ner till stallet hade Carro mockat och gjort snyggt utanför coffy box åt mig! Så snälle hon är! Så innan lunch drog jag ner och hämtade coffy i hagen. Haha, först ville hon inte alls in så jag körde på mitt inkallningssett och då kom hon direkt! Gick direkt in i ridhuset för det var för en gång skull helt tomt. Högtalarna var på med lite trippmusik, man blev glad av den faktiskt haha. Så körde lite följa john. GUD VA BRA HON LYSSNADE! Första gången när hon faktiskt vart så här posetiv till allt utan godis eller någonting. Hon ökade och längde traven när jag sprang lite längre och när jag tvärstannade gjorde hon också det! Lyfte jag benen så lyfte hon benen, gjorde jag sicksack övningar - gjorde coffy sicksack!

Otroligt söt om jag får säga mitt. Hon drog inte iväg från mig en enda gång och la all fokus på vad jag gjorde, detta resulterade på att hon heller inte drog iväg i galopp vilket hon inte skulle få göra heller. hihi. Så testade jag att ta ut henne ur ridhuset m.h.a att vänta på mig, när hon får tecken på att få komma ut får hon ta ett steg i taget så hon inte rusar ut som hon gjorde förut. Och hon har blivit grymt duktig på det med! Hon rör inte en fena förens jag ber om det (för hon vill inte göra fel, om hon tar extra steg får hon backa). Är riktigt stolt över min tjej.Gick ut en liten promenix i detta underbara väder och jag var verkligen varm. Tog bort dom värsta pälsbollarna, hon fäller som jag vet inte vad just nu! Ska nog ner till stallet ikväll och gå ut en sväng i solnedgången. Låter det inte bra?

här har ni en gammal följajohn video på mig och coffy, typ ett halvår. Som ni märker har hon inte så mycket fokus på mig på den här videon och jag har ett mycket bättre kroppsspråk med henne nu. Måste nog filma en ny video för att visa hur mycket vi utvecklats altså!äntligen avmaskning.

Avmaskad och klar! Efter att jag slutat skolan gick jag ner till Coffy och tog in henne från hagen, fick hjälp att avmaska henne. Ibörjan ville hon inte alls vara med men när jag gick in och visade att det inte var någon fara så gick det faktiskt bättre! Direkt efter det stod jag och borstade som en galning, hon fäller ju sjukligt mycket nu! Sedan gick jag ut med henne en promenad. Hon lyssnade väldigt bra när jag stannade och så men var lite trött.. vill bara att hon ska bli av med all mask så hon blir piggare igen! Vi träffade på två småsmå ponnyer i hagen och det tyckte hon var jätte spännande ;) haha! Underbart väder i alla fall. Vill börja rida NU!


SRK dagen lång

Hejsan gott folk. Åkte till hemmaklubben idag! Jag & Emelie strosade runt på SRK och träffade lite folk typ. Fotade även när Axel tävlade. Hur det gick för honom kan ni väll snart läsa på hans blogg antar jag ;) Ska även lägga in lite bilder i hans blogg som jag fotade idag haha.


lite bilder från dagen på axel!

haha fin man är xD

Bergas bästa klass 1HJ-10

Som jag sa i förrigår så tog klassen en bondebild där Coffy fick vara med! Hon kommer nog inte bli sådär jätteglad när hon får se bilden eftersom hon blundar! haha, nej men ska försöka få en lite bättre bild på oss som togs. Blir nog på måndag så då lägger jag upp alla bilder som togs på oss enskilt också!


Älskar att jag är den enda med röd berga jacka, så himla orginellt ju ;)

vilodag

idag får coffy inte gå alls. Bara vara i hagen och sen sköter stalltjänsten resten! (tar in/utsläppen, fodrar, gör hennes höpåsar och täckar!) Vilket faktiskt är väldigt skönt för mig!


vädret var elakt mot mig :(

Usch, det var trots allt piskande väder (som faktiskt gjorde ont) & kallt väder en riktigt lyckad ritt! Red ut själv och Coffy var jätte pigg xD Men hon skötte sig bra och blev efter något steg vid galoppen väldigt mjuk och lugn. Och sen travade vi uppför barack baracken och hon bara längde på stegen och var hur fin som helst! haha åh önskade hon kunde få fram de där under ridningen med! Jaja, som jag sa skulle jag ha på henne grejerna jag fick av Axel, men det var tråkigt väder så det vart ju inga lysande bilder (fotade med min lilla digitalkamera bara). Jaja, fin var hon iaf.


köpt & ska

Idag kom min racesafe väst :) Dom är ju verkligen otroligt sköna altså! Nu ska jag bara beställa Alex boot's, som är galet snygga, men eftersom man specialbeställer så tar det 8v innan jag fått hem dom.. känns ju verkligen kul.. Men jaja, den som väntar länge väntar alltid på något gott! Brukar man inte säga så? hahaha. Det 'största' problemet är om jag ska ha med snörning eller om jag ska skita i den? vad tycker ni? HJÄLP!

http://bohusponnyn.blogg.se/images/2011/racesafe_70733505_136368177.jpg

Fredagsritten!

Åh idag under svenska lektionen tog vi i klassen en bonde bild till vår tidning ;) Coffy fick självklart vara med och hon skötte sig faktiskt jätte bra även fast det var en traktor som folk klängde på, 1 liten envis kalv och 3 griskultingar som skrek! Haha, ni får se bilderna när jag fått dom!

Nu har jag vart nere i stallet och mockat å fixat tillsammans med Carro! Man tackar för hjälpen! Och ska bara packa allt sen ska jag ner till stallet igen och rida ut en sväng, sedan kommer pappa och vi ska väll avmaska henne å massera lite. Sen får det vara nog för mig :) Ska förresten prova hennes nya schabrak+huva och fota idag så ni får även bild på det!


haha en helt flummig barbacka ritt.

Ja, vad ska man säga egentligen. Jag och Sara red ut barbacka idag igen, blev lite mer trav idag! Snacka om pigga hästar ;) Fast verkligen inte på något negativt sett. Dom stack inte eller så utan bara trippade fram och fångade tillfället liksom haha. Nae men det var lite roliga saker som hände på vägen som jag inte kan skriva ner här. Idag får coffy stå utan lindor på natten så får vi se om det blir någon skillnad imorgon! Om inte så tänkte jag rida ut själv och galoppa lite korta sträckor.

Red förresten med hackamore idag med, hann inte täcka av eftersom jag hoppade upp direkt från boxen typ XD Lite brådis för att sen hinna till middagen liksom! + mocka och göra höpåsar! Men ja, känns skönt att inte ha ridit på riktigt på hela veckan så är grymt taggad på det nu!


haha lite äldre bild från vinter 2010 när jag på en naken coffy ;)
lite skillnad från regler då till nu!? haha!

väldigt snällt utav akkebakke!

Haha, jag har fått ett John Whitaker schabrak och matchande huva av Axel! Väldigt snällt faktiskt! Blev jätte glad hihi. Vad kan man kalla det, lite sen födelsedags present? :> Stort tack i alla fall!

Har inte hunnit tagit bild, men det satt jätte fint. Det är brunt sammet med guldig kant. Hittade inte heller någon bild på internet förutom ett som var vinrött så här får ni en bild av hur den ser ut, fast i brunt dåra! :)Och sen är märket på huvan inte sådär utan blått & rött (som här under)
http://perfectpony.blogg.se/images/2011/john_whitaker_logo_129093188.jpg


back 2 hästryggen!

Idag efter skolan gick jag direkt ner till stallet med carro, janina & sirre, vi tog insläppet eftersom stalltjänsten inte var där? Aja, i alla fall så skrittade jag, ruby & sara ut barbacka på våra ston! Första stegen var alla 3 lite taggade men det dröjde inte lång tid innan alla lunkade på som. Red med hackamoret och hon lyssnade otroligt bra på mina förhållningar! Stannade för minsta litet bakåtlutning och jag kände bara på henne några steg och hon var fin å framåt!
Travade något steg och hon kändes helt normal! Jätte skönt faktiskt. Men hon får stå med lindade ben under natten idag igen för att vara på säkra sidan.

Riktigt mysig ritt eftersom hästarna var så framåt. Likaså idag gick coffy fram till kossorna och började äta från deras hö utan att bry sig om dom XD så himla söt!


medan jag mockade fick hon stå i stallgången och käka sitt hö :)

Mysigt med promenader!

Hej folket :) Idag så kollade jag Coffys ben/kota och hon var inte alls varm :) Freek drog ut en lite för hög söm på Coffy och i veckan avmaskas hon. Sen tror jag faktiskt allt kommer falla på plats igen!

Eftersom det var så himla underbart väder så gick jag & coffy själva en lite promenad mitt på dagen. Hade tyvär mitt långa objektiv så jag var tvungen att ställa mig 3-4 m ifrån coffy för att kunna fotta henne! Men hon stod bara lugnt tills jag bad henne komma till mig.

Sedan fick hon stå inne istället för att ta det lite lugnt. Och efter middagen drog jag, ruby, frida & johanna en promenad ut i solnedgången med våra hästar och micke följde med för att fotta. Dock dog kameran rätt snabbt så det blev bara någon bild och sedan kaosade på vägen eftersom Hazen ville springa till Coffy hela tiden.. dom två är fan mer än bästa vänner! Dom kan inte vara ifrån varandra, i alla fall inte hazena XD Coffy tittade mest bara på henne och ville dit men gjorde inget mer. Så hon skötte sig faktiskt jätte fint hela tiden!

I stallet så pysslade jag om henne lite och nu sitter man i baracken och tar det lite lugnt. Ska faktiskt bli skönt med en lugn vecka för mig, att inte behöva rida och bara mysa med ponnyn. För nu är vi ju faktiskt påväg mot ljusare tider!

Lite bilder från första promenixen:andra promenaden:Jag älskar dig coffy. <3

kärt ponny har många namn!

Haha kom på en sak, jag både säger och skriver tusen olika smeknamn till min ponny! Nu tror vissa att också att jag menar olika hästar ibland; ska göra klart för er att det är en och samma häst; Basnamnet är altså "Dark Coffee". Det jag brukar kalla henne mest är som ni märkt "Coffy". Dels för att det är så lätt att säga och dessutom otroligt gulligt då jag älskar alla häst namn som slutar på "Y" hihi.

I alla fall andra namn runt om är då:

Coffyloo
Lilla tjejen
Coffefee
Ponnyskrutt
Tjockis (hon är allt annat än tjock, men det låter så gulligt ju haha!)
Kaffe
Coffiloppan
Vännen

Sedan finns det massa andra, men dessa är dom som förekommer mest ;)jag tror alla har tusentals smeknamn på sina hästar! eller har jag fel? (;

från och med nu!

Okej nu är det så att jag vart grymt slarvig när det gäller att hålla läder tvättat och allt rent.. Så igår (söndag) tog jag tummen ur arslet och gjorde lite nytta i stallet :) tvålade & tvättade alla 5 träns, sadel, lädergrimma, stövlar & sporrar. Tvättade ALLA schabraken, benskydd, nosludd och täcken samt gjorde rent i min lilla hörna. Allt blev betydligt mycket frächare och trevligare att se.

Så nu ska jag hålla detta och verkligen börja ta hand om mina grejer.. för jag får bara ångest när jag ser hur allt bara rasar ihop (!).

Hur mycket smörjer ni era lädergrejer?


hittade en bild från i somras när jag och elvira satt utanför coffy's och tobbe's hage
och smörjde å fixade allt inför hofors lägret i timmar. Det var trevligt, och det
var grymt skönt. Allt blir så mkt lättare på sommaren!

fan också, jag är hemsk!

åååh! Så här ligger det till, dagen då Coffy fick en tappsko typ torsdagen innan på sportlovet, det var då hon förändrades från bäst till.. mindre bra i ridningen. En på skolan slog på skon (som har tappskolicens), det var lite blod på hoven men hon sa att det inte var någon som helst fara så hon slog på skon. Efter detta travade jag i stallet för att se att hon markerade men det gjorde hon inte, samt att vi käne så att hon inte var varm. Sen var det inte mer med det. Hon blev kass i ridningen från fredag till igår. Jag har kollat benen efter ridning varje dag och hon har ju inte vart svullen eller så. Men idag när pappa kom ut så kände vi på henne när hon stod i boxen, och hoven var varm samt under kotan medan den högra var iskall. Så antagligen sitter sömmarna för långt in så dom gör ont eller så har hon vrickat sig.. ååh jag som banhoppade henne på södertörn och ridit henne .. får värsta skuldkänslorna.. inte så konstigt att hon vart som hon vart (lojj, seg & 0 framåtbjudning).

Gunilla tittade på hennes ben och sa bara att vi skulle linda dom under natten och imorgon ska Freek (hovslagare) titta på Coffy och sko om henne å titta på hennes hov. Om jag förstod honom rätt så skulle Coffy få vara med på hans lektion? (han lär ut tappsko grejs till elever på skolan?) Och så kommer han visa dom och shit. XD Intressant om hur hon kommer reagera med en folksamling runt henne. Hihi.

I alla fall så gick vi en promenad runt berga jag, coffy & pappa. Mysigt i solskenet! Sedan bar det av till hästbutiken Stav och vi köpte ett par röda fleece lindor hihi. Så fick jag också ett par jättesköna handskar från horZe samt en racesafe väst fast den hämtar vi troligen ut i veckan eftersom dom var tvugna att beställa den i svart. Hittade entligen min storlek (junior XL Long). Happy!

Så nu står coffy med lindade röda ben! ;) Veckan ut blir en lugn vecka för tjejen. Ska skritta ut mycket & gå promenader, och hoppas att när han skor om imorgon så blir det bättre. Sen är det förhoppningsvist bara att köra på som vanligt nästa vecka!

bild på coffy i travstallet med tappsko! Och bild från idag, pappa syns där i kanten oxå!Longera tjejen

Idag blir det att longera min tjej för att se att allt står rätt till. Sedan ska vi ta täckprov på henne så att hon inte har massa mask i magen, samt massera henne. Det här är bara inte coffy..


"stora planer" inför majmånad!

jag och janina har kollat upp närmsta badplats. Det vi hittade som låg närmast berga är årsta havsbad. Det borde inte ta mer än 45 min att rida dit, och det är bara en väg att följa. Dessutom är det (säkert!) skyltat hela vägen fram. I alla fall så ska vi kirra cyklar och cykla dit någon varm sommar dag för att kecka läget! Om det går så samlar vi ihop ett bergagäng och rider dit en hel dag ;) vore inte det något?


till hösten så smäller det

I höst blir det storhäst för min del i alla fall! Nu är det bara att kämpa på med Coffy.stalltjänsto

kom tillbaka från stalltjänsten med Janina för lite mer än en halvtimma sedan :) Hästarna var riktigt pigga på att komma ut idag. Och nästan alla boxar var helt ut och in. Undra vad som hänt i stallet i natt altså. Men ja, det känns bra att det var sista dagen idag att behöva mocka alla boxar hehe. Nu har vi bara insläppet kvar, kvälla och morgondagens utsläpp (där släpper vi bara ut!).

Får förresten se vad jag hittar på med Coffy idag, blir nog bara ett dressyr pass i ridhuset och imorgon ska jag nog försöka longera eller tömköra henne.

Nu väntar sängen, och lagom till lunchfodringen går vi upp. Kram på er!


en underbar lång-dag i stallet (:

hej folket! Riktigt grym stalldag! Faktiskt glad att jag är här på berga och rider å gör till någon nytta :) Jag och Janina tog ut alla hästar, mockade, gjorde allas kraft & efm höpåsarna sedan gick vi tillbaka till baracken och åt frulle, sov en en stund och runt 13 tiden var vi tillbaka till stallet och lunchfodrade. Pysslade om våra små liv och sedan red jag ut i vårsolen! Fysatan vad härligt.

Coffy fick äntligen ha sitt hackamore och sin rosa outfit medan jag hade årets fulaste ridoutfit: gråa canada mjukisbyxor, brun quicksilver tjocktröja & röda gummistövlar! Men oj vad bekvämt det blev ;) Red runt flisen med mycket trav, hon var otroligt mysig. Sedan såg jag att allt på rakbanan hade smält så jag galopperade där och sedan upp för barack backen i ett lite lugnare tempo. Ja, jag log hela ritten medan musiken från radion gjorde allt mer harmoniskt ;)

När jag kom tillbaka till stallet så gick jag och Janina ut på en promenad för hand med våra små hestar. Tränade lite lydnadsövningar och njöt av tillvaron. Efter vår lilla promenix så pysslade jag om coffy i stallet massor och länge. Sen var det bara att göra resterande höpåsar (vi gjorde alla höpåsar inför imon så slipper vi göra dem då!) å ta in alla andra hästar! Nu kom vi tillbaka till barren och ska ta det lugnt i 3 timmar. Riktigt soft faktiskt!

aldra första bilden kan ni se rakan. Härlig va? :)

En ny bloggare i bloggvärlden

Tjenixen, igen. Jag och Janina har fixat en blogg åt Axel idag ;) Han har skrivit något inlägg och fortsätter SÅKLART imorgon. Ni borde verkligen gå in och följa den så han blir glad eftersom vi mer eller mindre tvingade in honom i bloggvärlden :D  Så länka gärna runt hihi. kram på er!

http://wenehult.blogg.se


lite finare lite bättre

morsning! Bra dag! Bättre dag! Coffy var lite lojj i stallet, liksom, åt inte upp allt hö (vilket hon brukar göra på stört!), irriterad & seg. Så jag kände igenom hela henne men hittade inget så jag tänkte att jag går ner och känner på henne i ridhuset. Där var hon ju som vanligt, pigg och framåt! MEN när jag skulle börja jobba henne blev hon skit grinig och stannade, vägrade gå fram och tjurade som fan. Okej, hon är i brunst! haha :) bara för att jag sa idag att man ALDRIG märker på coffy när hon är i brunst så gör hon exakt dom sakerna ett brunstigt sto gör. Ja, så travade mest bara på ibörjan för att få fram henne. Sedan kunde jag jobba henne nogorlunda i form.

Tog fram 2 cavalettihinder och ställde som för att hoppa åttan och sedan kunna göra den med mindre svängar. Svårt att förklara, men aja, det gick väldigt bra faktiskt! Väldigt pigg i början men slutet fick jag en samlad galopp och hon flyttade fint. Blev mkt ryggningar, bakdelsvändningar & sidovärtsövningar idag så att verkligen skulle jobba bakdelen. Är väll nöjd,  i alla fall bättre än igår! & Nu vet jag ju orsaken också så det känns ju inte lika personligt :)


snart så.

Rest in peaceIdag när jag och Janina gick upp för stalltjänst och började täcka våra hästar så kom travsara indundrandes och sa att  Caravell Sun blivit sparkad på benet och brytit det. Usch, så himla tråkigt. Han var så otroligt söt! Hade honom som passhäst och han var jätte mys! Men vi fick inte ta ut våra hästar till hagen tills nödslakten kommit eftersom vi skulle vart tvugna att gå förbi hans hage :/

"Calle" springer nu på dom oändliga ängarna.


så himla värdelöst.

ååh jag blir så less på mig själv. fan!  Februari månad gick så jävla bra, från början till slut. Mars går allt åt helvete. Ridningen gick verkligen inge bra idag som ni förstår, dessutom gick dragkedjan på min ridstövel sönder mitt upp i allt. Jag ville bara skrika! Jag orkar inte mer! Sånna här dagar vill man bara sluta rida och ge upp allt. Kvällsfodrade och lugnade ner mig, men jag mår piss över att det gick så dåligt iaf. Nya tag imorgon! Hoppas verkligen det går bättre.. hejdå.


jag vill bara le och vad glad på hästryggen igen. Det enda jag vill. Nu är jag typ mer gladare när jag är på marken med henne. Det är verkligen inte coffy som gör fel, det är jag. hela tiden. och jag orkar inte med mig själv.

okoncentrerad ponny är aldrig kul!

Gick upp som alla andra dagar denna vecka till stalltjänsten klockan 7! Sen hade man ju skola men på efm så jobbade jag i maskin. Jätte rolig dag i maskin faktiskt! Jag och Emelie fick köra lastarn och flytta halmbalar till ko-lösdriften samt flytta hösilagebalar ;) det var faktiskt kul! Efter det fick vi tömma plastkonteinern, sen köra kornkross till stallarna. Ja, askul! Efter detta stressade man ner till stallet och tog in coffan. Red lite lätt i ridhuset, usch gick verkligen dåligt. Dom höll på och fixade med taket så det bankades hela tiden, hon reagerade iofs bara med att titta upp då och då så jag ska inte klaga allt för mkt kanske.. men jag tyckte verkligen det gick dåligt. Ingen bjudning i skritten så jag kunde knappast jobba henne och jag hade glömt både spö och sporrar så man fick ju använda massa ben som jag har träningsverk i. Ååh blä! Ska rida i ridhuset imorgon igen så får hoppas på att det går bättre! :)


kortis uterittis

Bestämde mig tillslut för att gå en promenad med johanna och hazena, micke & axel hängde på och gick. Det jag saknar allra mest är friheten. I sommar när vi flyttar tillbaka till norga ska jag rida ut massor barbacka  <3& jag längtar redan.

en snabb uppdatering!

tjena, kom precis ut från duschen. Jag har jobbat i ladugården idag och egentligen behövde jag inte duscha (haha) för Linn sprutade ner mej med vattenslagen så jag blev DYBLÖT från topp till tå. Ha-ha-ha! Så massor av vattenkrig i laggårn ;) Kulkul! Var ju ensam etta idag med så det var faktsikt nice!

Nu ska jag bara käka middag och dra ner till stallet. Får se om det blir en promenad eller om ridhuset är tomt så kan jag släppa henne / leka. För känner att jag är för sliten för att rida.


den vita änglaponnyn

det var lucky det. Undra vart han är? Vad han gör precis exakt nu. 1 år och 7 månader sedan jag fick se dig i ögonen och ta farväl. åh, Underara du.jag har inte glömt dig även fast folk tror det. Du var ju min bästavän

kotjejen och stalltjänstkvinnan

Hejsan! Jag jobbade i ladugården idag så jag hann inte rida :/ Var tvungen att gå ner och mocka å fixa allt till coffy på lunchrasten. Nu ska jag snart ner och kvällsfodra hästarna (& pussa massor på coffy) för jag har stalltjänst denna vecka vilket jag faktiskt helt glömt bort. Är inte så jätte taggad faktiskt, fasst när är man taggad på det egentligen..? Tidiga mornar, kalla dagar, skolan att sköta & jobba i laggårn/maskinhallarna på efm. Jaja.  Får väll hoppas på att denna vecka går lika fort som sportlovet då. För jag hann knappt märka att det var sportlov!


Våren - kan det inte  komma snart, påriktigt?

träningstävling 80+90cm

tjenixen!
Träningstävlade idag och det gick sådär, slog i knät innan jag skulle gå in på banan så jag kunde inte rida med det och efter jag hoppat banan så skrek jag av smärta, trode faktiskt först att jag krossat knäskålen, det blev lite svullet . "kul" liksom.. åh! Framridningen var hon klockren altså! Fat hon gjorde av med lite för mkt energi där inne dock.. hinner inte skriva mer just nu men slänger in några bilder!

fotograf: Elvira Johansson tack <3


hoppbilderna:


barbacka ridning

det var ett tag sedan, ja :) Men kände att jag ville kolla balansen och hade även brottom och skulle endast känna på henne så, ja det fick bli så idag helt enkelt! Hon var väll lite okoncentrerad men tillslut kunde jag jobba igenom henne lite i alla fall.

elvira fotade idag med!Min ponny har lärt sig att posa nu efter alla 10.000 bilder ;) haha!

besöks rekord!!

ojoj min statestik höjdes till hela 383 besökare igår? vad hände egentligen? Idag har jag haft uppåt 290 besökare! Haha men kommentarerna står fortfarande stilla..hm..
jaja, kul att min blogg blir läst iaf :DD tack!
kramar från michelle & coffy!


hihi bara för båda ser så extremt dumma ut xD <3

shopping och annat kul!

idag åkte jag och elvira till lyckås ridsport :) Köpte inte sådär extremt mycket som man kan göra där.. haha.. varför? Jo för att allting i min strl var slut som jag ville ha! Men det blev iaf ett par mörkblå ekipage byxor, ett fint och mjukt träns, ett blingbling pannband samt ett 3 delat bett med fasta ringar. :) Jag är faktiskt nöjd med mig själv om jag får säga det så - billigt & bra!

Så efter att vi på något vänster lyckades ta oss till berga därifrån (haha) så gick vi ner till stallet och testade ;) Satt som en smäck på coffy. Ridningen till en början gick verkligen kasst, hon spände hela sig och sprang tills jag kom på att det kunde vara så att vi spänt sidostyckena för mkt.. så vi släppte och fyfan va fin hon blev :'D Dock lika taggad eftersom agge hoppade bana med dumle :P Så för att lugna henne lite så tog vi nått cavaletti språng från skritt (det ger mkt bakmuskler!) Vilket on tyckte va dunder kul. Sen fick det bli ett språng över ett hinder och efter detta var hon klockren! :D Min ponnyplutt <3

Elvira
fotade några bilder på oss!


här kan ni se det nya tränset, älskar det verkligen. Så himla skönt träns för coffy då det
är brett nackstycke och bred nosgrimma och även under. :)


såhär såg hon ut först;

sedan slappnade hon av mer;

vårt grymt fina stillaståendehopp xD

Grattis till mig!

Idag fyller jag 17 år! :) 1 år och 10 månader kvar av ponnytiden. Frågan är, ska man forstätta?


en alldeles underbar dag i stallet

åh vad underbart glad jag blev när jag vaknade imorse och solen sken som aldrig förr! räckte med att gå ut med en tjock hoodie & så åkte jag och pappa till stallet :) Tog in coffy från hagen och medan så skottade pappa ur min transport, haha den var omringad av stora snövallar. När jag borstat klart och pappa skottat fram den så började vi lastträna! Gick sjukligt bra hihi. Gick in och ut några gånger och lät henne stå där inne en stund sen backade vi ut försiktgt och vet ni vad jag märker? Hon har en tappsko -.-' Stört jobbigt! Men i alla fall så fick jag tag på "travsara" som kan sätta på tappskor. Coffy skötte sig fint fint även här! Efter detta fick jag springa fram och tillbaka i stallgången för att se om hon markerade, men ikke. Helt ren och fräsch. Vilken tur! Så det var altså bara till sadla och gå ner till ridhuset! ÅH vad fin hon var, det var inte en engångsgrej i måndags utan hon HAR blivit så här fin?! Jag är så himla glad & stolt att jag inte finner ord. Och med ett leende på läpparna åkte vi hem.


pappa fotade självklart!


Jag älskar dig dark coffee ♥

FRÅGESTUND

Ställ hur många frågor som helst om vad ni vill inom hästområdet :) 
Frågestunden avslutas någon gång i veckan!
Har fått super många anonyma frågor på senare tid men har inte kunnat svara på dom.. så ni som frågat fråga gärna nu när ni har tillfälle !


en förberedelse inför våren!

Idag åkte jag mamma & pappa till hööks för att testa storlekarna i racesafe väst. Ingen passade mig men det fanns tydligen en sista som skulle va xxs + 2 cm så ska testa den när dom beställt in den och hoppas på det bästa! annars får jag väll leta vidare helt enkelt. Och förresten visste jag inte att hööks börjat sälja märkes grejer? Vilken chock! Dom hade en liten hörna med M.H grejer & HV polo. Testade M.H stövlar och hittade ett som satt riktigt jävla perfekt. Kollade upp måtten och skrev ner dom haha för vill helst inte ha dessa stilrena stövlar utan vill ju alex´s booths. Tillslut köpte jag ett par röda gummistövlar inför den geggiga våren. Tittade förövrigt lite på träns men hittade inget som jag fastnade för så hoppas hitta något på lyckås :) dessutom har lyckås bättre kvalité på sitt läder.. det träns som jag köpt från hööks har alla gått sönder på ett eller annat sett.. nä usch :)

http://ridahest.blogg.se/images/2011/210565_01_133060987.jpg
det kommer matcha snyggt till min utrustning, men frågar är; hur länge kommer dom hålla? fanns redan ett par som låg i korgen och var helt spruckna haha.. men aja dom var på rea och kostade endas 90:- så :)

RSS 2.0