Snöstorm och mörker dödar inte!

Okej nu ska jag skriva MIN åsikt om att ha hästar ute vid kallare väder. Ingen får ta något personligt, kom ihåg att alla ser olika på detta. & ni måste acceptera min sikt på det.

Jo, idag snöade det här i stockholm som många vet, det blev t.o.m en för mig mindre snöstorm. Det blev galet prat om att ta in hästarna för att det inte tycker om att vara ute då. Eller är det kanske så att VI inte tycker om att vara ute när det är kallt och snö? Förhoppnings har hästarna tillräckligt med päls och/eller täcken på sig för att klara av lite snö. Man kan tro att hästarna tycker om att stå inne i en box, svaret är då nej. Hästar vill vara ute och springa, kunna röra sig fritt, känna olika lukter, höra olika ljud, se olika saker och leta efter föda. I en box kan hästen varken röra på sig naturligt eller springa. Den är helt isolerad!

Klockan 12:30 stog hästarna inne i stallet. Jag tycker personligen att detta är helt SJUUUKT! och nästan till plågeri att en häst står inne i ca 17 timmar.
En häst kan bli mer skadad av att stå inne en ute, den blir tex stel. Häsen kan bli lättare tjurig och stressad. Gå runt i cirklar och börja bråka med boxgrannen för att den inte har så mycket mer att göra. Om det fortsätter såhär så kan det sluta med att riktigt rastlösa hästar blir krubbbitare eller något annat.

Ja, jag förstår om hästen är genomblöt och står och skakar. Men så länge hästen är torr undertäcket (om den har täcke) och ser glad ut så fattar jag inte varför den ska in. Då är det bättre att slänga in en höbal så att dom kan få igång cirkulationen och ha något att göra istället för att springa runt om dom blir rastlösa i hagen. För det är ju något som många ägare är rädda för, att dom ska börja springa runt när det är halt så att dom blir skadade, men då är ju frågan; när det var vår/höst och det var genom geggigt i hagen så brydde sig ingen som nu, jag själv tycker nästan att de är mer skaderisk då eftersom dom fastnar i den djupaleran och + att det är halt. 

Detta är somsagt MIN åsikt. Ni får gärna säga vad ni tycker och berätta hur ni brukar göra :)


(en bild från januari innan en tävling på SRK!)

Kommentarer
Postat av: Kim

tycker bäst om lösdrift :) Men annars tycker jag att man ska ta in hästarna så SENT som möjligt, jag menar hur klarade dom sig i det fria? Då kom ingen och satte på dom täcke eller tog in dom i en box för att det kom lite snö. Så jaa, lösdrift är bäst enligt mej :D Men tycker ju om boxar också :)

2010-11-09 @ 22:09:49
URL: http://kimogefja.blogg.se/
Postat av: Nadja

Sålänge det inte är ordentlig storm, är mina hästar ute ca 08.00 till 20.00.



Frukost vid 7, mycket lunch vid 13, och kvällsmat vid 20, när de kommer in.



Idag snöade det en hel del, men de hade vintertäckena på, så de gick det ingen nöd på :)

2010-11-09 @ 22:12:49
URL: http://nadjahjertaponnisar.bloggplatsen.se
Postat av: therese

Sv: Ja jag är jätteglad för det,det går så bra nu :D men noo, jag vill ha en fotograf med mig ;O haha hoppas du kan :D



och ja håller med dig HELT OCH HÅLLET om hagar och dåligt väder !

2010-11-09 @ 22:26:02
URL: http://t.bubbleroom.se
Postat av: Carolina :)

Håller med dig till 100% :)

2010-11-09 @ 22:29:20
URL: http://calbm.blogg.se/
Postat av: Elvira Johansson - ridahest :D

Du har helt rätt! Ta in hästarna vid 12.30!? det är ju sjukt! :O

2010-11-09 @ 23:33:52
URL: http://ridahest.blogg.se/
Postat av: Tommy

HEEEEELT Rätt.

Det är oftast vi människor som utgår ifrån oss själva när vi fattar beslut. Djur över lag klarar sig mycket bättre i naturen än vad människor gör. Oavsett väder, varmt el kallt. Det är ju DERAS naturliga miljö glöm inte de.:D:D

2010-11-09 @ 23:43:29
Postat av: GULLMAN ^^

BRAA MICHELLE! :D <333

2010-11-09 @ 23:56:27
Postat av: Kai kanin, apornas bästa kusin

Bra att någon vågar visa typ hur Niklas behandlas sina hästar!

2010-11-09 @ 23:59:24
Postat av: Karro

Håller med stenhårt! Min lilla pålle gick ut från 8 till runt 20-21 igår med extra hö, utan täcke eftersom han har sin vinterpäls nu, och man ska ju inte lägga på unhästar täcke heller. Inte led han av det, snarare tvärt om! De Lekta som bara den o hade det skitkul i busvädret :D

2010-11-10 @ 10:07:12
URL: http://iloveeco.blogg.se/
Postat av: onlyhorses

Hästar är gjorda för att klara sånt väder, så jag tycker att om de inte är riktigt kaos så klarar dem sig bra själva :)

2010-11-10 @ 18:50:35
Postat av: Minna

Jag tycker att hästar kan få vara ute i snöstorm osv OM de har ett skydd att gå bakom, tex de hästar som går i lösdrift med skog. Tycker det dock är helt ologiskt att låta hästar i grushage, utan skydd, utan någonting att äta på, att få stå ute och frysa när stormen piskar på dem. Särskilt de hästar som är rakade. Då tycker jag att det är bättre att ta in dem, men allt beror på hur hästens förutsättningar är, som jag sa ovanför. Men du har rätt att det är dumt att ta in hästarna så tidigt, jag vill helst att min ponny är ute så mkt som möjligt :) mvh minna :)

2010-11-11 @ 09:18:11
URL: http://nimbusdagbok.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0